Jag tänkte fortsätta skriva lite på temat kristna samlingar. Något som har blivit väldigt vanligt i många kristna församlingar är en strävan efter att vara ”sökarvänlig”. Många av tankegångarna kommer från Bill Hybels, grundare och pastor i Willow Creek Community Church utanför Chicago. Det sökarvänliga har tillfört många församlingar mycket gott och hjälpt många att bli mer relevanta för sin omgivning.
Baksidan är att huvudriktningen i församlingslivet blir inåt – man vill få så många som möjligt att komma till oss – när Jesus faktiskt sänder sina lärjungar att gå ut. Konsekvensen blir att många kristna har tappat tron på att Jesus kan och vill använda dem på ett konkret sätt i vardagen och att den lokala församlings-gemenskapen blir ett monument som vi försöker bygga så stort som möjligt. Som enskild kristen i en sökarvänlig församling tjänar jag Gud genom att hjälpa till med kyrkans verksamhet och försöka bjuda med mig människor dit. Jag är övertygad om att Gud många gånger har använt sökarvänliga församlingar på ett fantastiskt sätt men jag är också övertygad om att det finns alternativ!
I Apostlagärningarna 4:31 beskrivs vad som hände när de första kristna samlades.
”När de hade slutat att be, skakades platsen där de var samlade, och de uppfylldes alla av den helige Ande och predikade frimodigt Guds ord.”
Här målas bilden upp av en samling som kanske inte var speciellt sökarvänlig men där alla fylldes av den helige Ande och sändes ut för att frimodigt predika Guds ord. Detta tror jag är ett syfte med att samlas som troende. Samlingar där Guds Ande får fylla på och sända ut. Där riktningen inte blir inåt men utåt.
I den typen av församling är predikan inte något som sker när man samlas utan när man inte samlas. I den typen av församling är det inte en person som predikar utan ALLA. Jag drömmer om en gräsrotsrörelse av lärjungar till Jesus som inte nöjer sig med att ta med sig folk till kyrkan men ger sitt liv för att ta med sig Jesus till folket!
Bra skrivet! En annan fälla sökarvänligheten ofta fastnar i är att man dömer ut fundamentala saker för gudstjänstlivet son opassande för sökare, till exempel karismatik. Detta har drabbat Vineyard i USA, vilket är ironiskt då Vineyards ursprung i allra högsta grad är karismatiskt. Se http://helapingsten.wordpress.com/2011/05/30/christy-wimber-inte-naturlig-utan-naturligt-overnaturlig/
Gud välsigne dig! Micael
Jag håller med dig! Många församlingar som tror på Andens gåvor har slutat att praktisera dem av rädsla att skrämma bort människor. Dels tar man bort det människor behöver och dels tar man bort det som verkligen ärar Gud. Vi håller på med så många saker där vi egentligen inte behöver Gud och då är det ju vi människor som får ”äran” om det går bra…
men vad menas egentligen med sökarvänlig? är det att man tar bort sånt som man tror ”skrämmer” människor eller?
Ja, det kan vara en del av det. Sökarvänlig församling innebär att man formar församlingen på det sätt man tror att människor som ännu inte tror känner sig mest tilltalade av. Det finns givetvis olika grad av detta. Exempelvis skulle sökarvänliga församlingar förmodligen aldrig tala om befrielse från demoner under en gudstjänst. Jag hörde om en församling som erbjöd 100 dollar kontant för alla förstagångsbesökare men det är ju ganska extremt… =)
Vilken församling var det, Rickard? Den med 100 dollar, menar jag.
Jag har för mig att det var en församling på östkusten men kan inte komma på vilken.
Det kan nog vara lätt att hamna där även om man inte vill. Man vill ju att alla ska trivas och då kanske man lurar både sig själv och de som ”söker” genom att inte låta Gud komma med sin förvandlande kraft, utan bara ger det som vilka trevliga människor som helst skulle kunna ge, typ en trevlig gemenskap eller tillställning. då kanske man tror man gör Guds vilja men kanske inte alls det man eg sysslar med.. värt att tänka till på!
Precis, där kan man ju hamna även som husförsamling!
Jag är med i en församling som har en sökarvänlig prägel på gudstjänsterna sedan länge, och det är mycket tråkigt och frusterande för mig och många andra 🙁